Balázs Elemér: A jazz örök szerelem

MOLFő támogató a MOL
December 21-én, hétfőn este a Müpában adnak jubileumi koncertet, s erre az alkalomra – Örök szerelem címmel – könyv és CD is megjelenik. Balázs Elemért, a dobos-zenekarvezetőt kérdezte Retkes Attila a Népszavában az elmúlt másfél évtizedről és a tervekről.

A december 21-i koncert összegzése, keresztmetszete lesz az elmúlt tizenöt évnek. A Balázs Elemér Group (BEG) szinte minden lemezéről megszólal egy-két populáris jazz-kompozíció; kiegészítve vendégük, a nemzetközi hírű amerikai szaxofonos, Rick Margitza szerzeményeivel. Margitza – aki egy Amerikába emigrált magyar cigányprímás unokája, s ezért örömmel jön Budapestre – a nyolcvanas-kilencvenes években olyan sztárokkal dolgozott együtt, mint Miles Davis, Eddie Gomez, Chick Corea és McCoy Tyner.

A BEG a koncertre időzítette az Örök szerelem (Endless Love) című Best of-lemez megjelenését – az albumot Hunka Róbert hangmérnök, zenei rendező és producer kiadója, a Hunnia Records gondozza. A CD-re a rajongók által kiválasztott tíz kompozíció került; a zenekarvezető öccse, Balázs József új hangszerelésében, a Budafoki Dohnányi Zenekar vonósaiból alakult kamaraegyüttes közreműködésével. Négy kis darabot, úgynevezett intrókat írt a lemezre Balázs Elemér tizenöt éves, klasszikus zongoraművésznek készülő fia.

 

Ugyancsak a BEG tizenötödik születésnapját köszönti a korábbi ismert tévérendező és szenvedélyes jazzrajongó, Somogyvári Péter Örök szerelem című könyve, amely a Gondolat kiadónál jelenik meg, s amelyben a zenekar jelenlegi és korábbi tagjai mellett a műfaj nagy öregjei – Babos Gyula, Kőszegi Imre, Szakcsi Lakatos Béla és mások – is megszólalnak.

A 48 esztendős dobos, Balázs Elemér muzsikus édesapja Ózdról került fel a fővárosba – Elemér már Budapesten nevelkedett, itt végezte iskoláit. Hatévesen csodagyereknek tartották, és – Gáti Józsefnél, Nesztor Ivánnál, Kőszegi Imrénél, illetve a legendás Kovács Gyulánál folytatott tanulmányok után – egészen fiatalon, a nyolcvanas évek közepén került be a magyar jazzéletbe. 1990-ben jött létre a zongorista Oláh Kálmánnal és a bőgős Egri Jánossal közös zenekara, a Trio Midnight, amellyel országos hírnevet szerzett. Másik állandó együttese a Vukán György vezette Creative Art Trio volt, amellyel huszonnégy éven át, Vukán haláláig koncerteztek.

„A kilencvenes évek második felében kezdett foglalkoztatni a gondolat, hogy a rengeteg koncert és stúdiófelvétel mellett legyen egy olyan zenekar is, ami az én zenei elképzeléseimet tükrözi. Először kvartettben, kvintettben próbálkoztam – ilyen formációkkal persze ma is játszom –, majd az ezredfordulón, az öcsémmel együtt találtuk ki azt a felállást, amelyet a zongora, bőgő és dob mellett két énekes, gitár és külön ütőhangszerek alkotnak.” Balázs Elemér nem titkolja, hogy a BEG létrehozásakor a Pat Metheny Group volt a példaképe. Az amerikai gitáros világsztárral jó néhány alkalommal volt lehetősége együtt játszani, és Paul Vertico távozása után komolyan felmerült, hogy Elemér legyen a Pat Metheny Group dobosa. Ma is rendszeresen e-maileznek, zenéket küldenek egymásnak, és Balázs Elemér reméli, hogy 2017-ben lesz alkalmuk egy nagyszabású közös produkciót létrehozni.

A BEG 2000 őszén, a Petőfi híd budai hídfőjénél található Ezres klubban adta első koncertjét; az eredeti felállásban Balázs Elemér és Balázs József mellett Czerovszky Heni és Winand Gábor énekelt, Juhász Gábor gitározott, Szandai Mátyás bőgőzött és Dés András játszott ütőhangszereken. Az akkori muzsikusok közül mára csak a két Balázs-testvér maradt a Groupban; az énekesek, bőgősök, gitárosok, ütősök többször is cserélődtek.

„Senkitől sem váltunk meg haraggal, de be kellett látni, ha a társaink túlságosan elfoglaltak lettek más zenekarokkal, vagy olyan mértékben különböztek a zenei elképzeléseink, ami lehetetlenné tette a további közös munkát. A testvéremmel, Józsival viszont – a nagy korkülönbség ellenére – zenei szimbiózisban élünk, azonnal kitaláljuk egymás gondolatát, és a hangszerelésben, harmonizálásban mindig rá támaszkodom.”

A BEG-nek már az első két lemeze, a 2002-es Around the World és a 2003-as – két nagyszerű szaxofonos, Dés László és Charlie Mariano közreműködésével rögzített – Our Worlds Beyond is jelentős szakmai sikert aratott; kiadásukra a Budapest Music Center alapítója, Gőz László vállalkozott. A Refracting Sounds című lemez 2005-ben Fonogram-díjat kapott, a Magyar Népdalok (2006) aranylemez lett; a katalán szopránénekesnő, Nuria Rial és a Voces4 énekegyüttes társaságában felvett Early Music (2007) is kedvező fogadtatásra talált. A 2000-es évek végén nehéz időszak következett: a Balázs-testvérek elveszítették édesanyjukat, és a sorozatos tagcserék nyomán a zenekar jövője is kérdésessé vált.

Nem véletlen, hogy 2013-as visszatérő lemezüknek az Új kezdet (The New Beginning) címet adták. Ez idő tájt alakult ki a csapat jelenlegi felállása, amelyben a sokszoros díjnyertes Szőke Nikoletta és a fiatal Szakonyi Milán énekel, az ugyancsak huszonéves Pecek Lakatos Krisztián bőgőzik, Komjáti Áron gitározik és Elemér régi zenésztársa, Czibere József ütőzik. A zenekarvezető, Balázs Elemér most optimistán várja az új feladatokat, így az Örök szerelem című lemez bemutató koncertjét, amely 2016 márciusában lesz a MOM Kulturális Központban.

 

Retkes Attila írása a Népszavának

forrás:  http://nepszava.hu/cikk/1079968-balazs-elemer-a-jazz-orok-szerelem