EGY FONTOS BE(G)JELENTÉS

MOLFő támogató a MOL
Elemér megint megtalálta azt az énekesnőt, akivel hosszú távon tud együttműködni, érdekes egyéniség, és beleillik a csapatba. Szakonyi Milánnal remek párost alkottak, Flóra az éneklés mellett a színpadon is otthonosan mozgott, feltalálta magát akkor is, amikor nem ő volt a főszereplő, a zenével azonosulva hallgatta társai szólóit.


Szőke Nikoletta, aki 2012 óta volt tagja a nemrég 15 éves születésnapját ünnepelt zenekarnak, barátsággal, békében megvált a Balázs Elemér Group-tól. Vele indult az új kezdet, az együttes harmadik, jelenlegi korszaka. A kiválások, tagcserék után végül csak a Balázs testvérek maradtak az alapítók közül, de Elemér nem adta fel, új, fiatal tehetségekből harmadjára is sikeres csapatot állított össze. Ehhez a fiatal csapathoz hívta Nikit, aki már a BEG előtt a szakma, és a közönség által egyaránt elismert és szeretett énekesnő volt. Csodálatos éveket töltött a kicserélődött, és megújult zenekarban, két fontos album, a „The New BEGinning” és az „Endless Love” sikerében osztozhatott. A BEG új férfi hangja, a fiatal, és a jazz műfajában akkor még tapasztalatlan Szakonyi Milán is mellette szerzett önbizalmat, nyílt ki, és érzett rá igazán ennek a zenének az ízeire. Az együtt töltött boldog évek alatt azonban kiderült, hogy a két kisgyerek, és egy szintén zenész, ráadásul igen sokat foglalkoztatott férj mellett a saját zenekarra is figyelve, az egyéni meghívásoknak is eleget téve, egyszerűen a BEG már túl sok megterhelést jelentett Nikinek. A harmonikus családi élet, a növekvő gyerekek a legfontosabbak számára, az erre szánt időből nem lehet többet lopni. Ezt a döntést, bár fájó szívvel, Elemérrel együtt a közönség is méltányolta. Az örök szerelem azért megmarad, és egy-két nagyobb koncerten viszont fogjuk látni Nikit ezzel a zenekarral a jövőben is.

A megilletődött csend után viszont felcsattant a taps is. Elemér sorra szólította színpadra zenekarának tagjait, „balkezét” azaz Czibere Józsefet, New York-ban tárgyaló és koncertező „jobb keze” helyett Oláh Krisztiánt, nem tévedés, nem a papáját, majd Pecek Lakatos Krisztiánt, Komjáti Áront. Majd a bemutatás során következtek az énekesek, Szakonyi Milán, és legvégül az új énekesnő, akinek ez volt az első koncertje az együttessel, Kiss Flóra.

Vendégként Krisztián, és új tagként Flóra is hatalmas, bátorító tapsot kapott első BEG szereplése előtt. Mindketten meghálálták a közönség bizalmát. Aki hallotta már valaha Krisztiánt játszani, ezen nem is lepődik meg, üstökösként halad édesapja, Oláh Kálmán nyomában, kilépve a híres papa árnyékából, egyre inkább kialakítva saját hangzásvilágát. Neki talán Balázs Józsi elektronikus melódia hangszere jelenthetett kihívást, de ezzel a feladattal is megbirkózott. Igaz, az akusztikus zongora most hangsúlyosabb szerepet kapott, de a jellegzetes BEG sound is hibátlanul szólalt meg. Krisztián könnyedén beilleszkedett ebbe a világba, és fergeteges szólóival sokat hozzá is adott ehhez a zenéhez. A másik „újoncra” Flórára nagyobb teher nehezedett, hiszen ő nem egyestés kalandra készült a zenekarral. Elemér több jelölt közül választotta ki a meghallgatások, próbafelvételek után Szőke Niki megüresedő helyére. A kezdetben autodidakta módon tanult Kiss Flóra (1991) a Kőbányai Zeni Stúdióban folytatta tanulmányait, ahol Szakonyi Milán egy évvel felette végzett. Az ebben az iskolában tanító Fekete-Kovács Kornél is felfigyelt rá, a fiatal és tehetséges énekesnő a tanár úr vezette Modern Art Orchestra Session estjén, valamint a Bigband évadzáró koncertjén, valamint Kornél és a MAO tagjaiból verbuválódott Sextet formációjával is többször fellépett. Később elváltak útjaik, Flóra egy időre eltávolodott a jazz-től, más zenékben próbálta kifejezni magát. Egy idő után újra egyre inkább kacsingatott a jazz felé, így nagyon jókor érkezett Elemér hívó szava. Sokszor járt a BEG koncertjein, elődei közül Hajdu Klárának, és természetesen Szőke Nikinek is sokat tapsolt, a nézőtérről csodálva őket. Másfél hét alatt kellett a BEG repertoárját megtanulnia, és ez a BJC-ben hallottak alapján sikerült neki. Elemér megint megtalálta azt az énekesnőt, akivel hosszú távon tud együttműködni, érdekes egyéniség, és beleillik a csapatba. Szakonyi Milánnal remek párost alkottak, Flóra az éneklés mellett a színpadon is otthonosan mozgott, feltalálta magát akkor is, amikor nem ő volt a főszereplő, a zenével azonosulva hallgatta társai szólóit. Ezek a szólók pedig mindig új hangzást adtak a közönség által jól ismert repertoárból összeállított programnak, a hosszú ideje játszott szerzemények is rendre új köntösben jelennek meg. Én nem bánok a szavakkal olyan virtuózan, mint ők a hangszereikkel, így nem tudok újat írni Szakonyi Milán, Komjáti Áron. Pecek Lakatos Krisztián, Czibere József, és a zenekarvezető Balázs Elemér zsenialitásáról. Remélem ők sem sértődnek meg, hogy ebben a beszámolóban az újoncok kaptak nagyobb terjedelmet, és természetesen Szőke Nikoletta, aki egy nagy korszakot indított el, és sok boldog, sikeres év után elbúcsúzott.