Balázs Elemér Group – interjú a Dalok.hu-n zenekarvezetővel az amerikai turné után

MOLFő támogató a MOL
A BEG nemrég jött vissza egy amerikai turnéról, amelyet a Cseh Tamás Program segítségével bonyolított le. A zenekarvezetővel beszélgettünk.

 

 

A Balázs Elemér Group Magyarország egyik legnépszerűbb jazz-zenekara, melyet a nemzetközileg is széles körben elismert jazzdobos, Balázs Elemér alapított 2000-ben. Mai tagsága:Szőke Nikoletta - ének,Szakonyi Milán - ének,Czibere József - ütőhangszerek,Komjáti Áron - gitár,Peczek Lakatos Krisztián - nagybőgő,Balázs József - billentyűsök,Balázs Elemér - dob

A turnén a Group korábbi énekesnője, Hajdu Klára helyettesítette Szőke Nikolettát.

 

Dalok.hu: Honnan jött az amerikai meghívás? Először jártok Amerikában?

Balázs Elemér: A New York-i Magyar Kulturális Intézet meghívásából, a Bartók évad keretén belül utaztunk ki, illetve Tim Ries (a Rolling Stones szaxofonosa) szervezett nekünk két koncertet. A zenekarból volt, aki először járt az Államokban, de mi az öcsémmel már többedszerre.

Dalok.hu: Facebook-on írtatok csomag elkallódásról és más kalandokról. Milyen egy ekkora turné logisztikája? Meg tudtok szólalni idegen helyeken jól saját hangszereitek nélkül?

Balázs Elemér: A gondos szervezés ellenére mindig közbejöhet valami egy ilyen hosszú úton. Több hónapos kemény munka előzte meg az elutazásunkat. A  logisztika oroszlánrészét Boronyák Vivien, a managerem végezte, aki nagyon precízen dolgozik.  Próbálunk mindent a legkörültekintőbben csinálni, aztán a repülőtársaság munkatársai nem teszik fel az átszállásnál a csomagjainkat a tengerentúli járatra. Ez elég kellemetlenül érintett minket, de ahogy a színpadra léptünk, ebből a közönség semmit sem vett észre. Két nap várakozás után végre megérkeztek a bőröndök is:) Egy profi zenész nem csak a saját hangszerén tud játszani. Bár nem vihettük a hangszereinket, az ottaniak igyekeztek minden kérésünknek eleget tenni. Az Ottawai jazzfesztivált külön kiemelném, ahol a legkiválóbb hangszereken játszhattunk a legprofibb körülmények között.

 

Dalok.hu: Milyen állomásai voltak a turnénak, melyik volt a kedvenc helyetek?

Balázs Elemér: Torontóban a The Rex jazz klubban, majd Ottawában a híres jazzfesztivál keretén belül játszottunk. Ezután következett egy nagyon hangulatos amerikai jazzklub a The Falcon, végül a Dromban  léptünk fel, amely a világzene new york-i fellegvára. Minden koncert másért volt emlékezetes, de ha ki kell emelni, akkor az Ottawai jazzfesztivált és a  new york-i koncertet mondanám.

Dalok.hu: Néhány koncerten hely muzsikusok is beszálltak. Hogyan találtatok rájuk?

Balázs Elemér: Itthon is bevett szokás a jazzklubban, hogy spontán zenélnek együtt a zenészek. Volt, akit már ismertünk, de volt, aki csak lejött utánunk és beszállt muzsikálni.

Dalok.hu: Milyen érzés volt a jazz hazájában játszani? Műveltebbnek láttátok a közönséget?

Balázs Elemér: Mindig felemelő érzés a jazz hazájában játszani, rang és megtiszteltetés. Nem éreztem különbséget, az itthoni közönség is nagyon művelt, értő.

 

Dalok.hu: Milyenek voltak a visszajelzések? Nagyon másnak látják a kelet-európai zenét az amerikai hallgatók, vagy egy a nyelv?

Balázs Elemér: Mindenhonnan pozitív visszajelzéseket kaptunk, nagyon szerették a zenénket. A jazz, mint kapcsolódási pont segítette, hogy ne érezzék idegennek a mi kultúránk zenéjét. De egyébként úgy tapasztaltam, hogy bármerre jártunk a világban, mindig  nagyon nyitott  volt rá a közönség . 

Dalok.hu: Mi vezérel egy dobost, amikor egy, nem dob-centrikus zenekart alapít? Voltak zenéid és azokhoz kerested az embereket, vagy egyszerűen te akartad kiválasztani, kivel játszol?

Balázs Elemér: Én elsősorban zenésznek tartom magamat nem egyszerűen dobosnak. Nálunk mindenki egyformán fontos. Azt vallom, hogy a zenét komplex mivoltában kell hallgatni. Volt egy elképzelés a fejemben a hangzásvilágról, ehhez kerestem a zenésztársaimat. Egyébként mindig én választom ki kivel játszom.

Dalok.hu: Hol lesztek láthatóak a közel jövőben?

Balázs Elemér: Legközelebb augusztus 16-án a Zempléni Fesztiválon találkozhat velünk a közönség (Tokajban), majd 25-én Nagyváradon lépünk fel. Mindenkit nagy szeretettel várunk!

 

forrás:  https://www.dalok.hu/hirek/id/2541